Storage forum: IDE To SATA Adapter problem

by: longhornca February 15, 2009 6:25 PM PST

Like this

0 people like this thread

Staff pick

IDE To SATA Adapter problem

by longhornca - 2/15/09 6:25 PM

I recently got an IDE HDD to SATA adapter and can't get it working. I appreciate any help to resolve the problem.

The adapter I got is this: http://cgi.ebay.com/IDE-TO-SATA-100-133-HDD-CD-DVD-Converter-Adapter-091_W0QQitemZ370142253703QQcmdZViewItemQQptZPCA_Cables_Adapters?hash=item370142253703&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1307|301%3A0|293%3A1|294%3A50

My system info -
Motherboard: Intel DQ35JO
HDD: WD800JB EIDE, jumper set to "Single"
Power to the drive and adapter connected
SATA cable connected to SATA port 0 on mobo
BIOS settings: ATA/IDE Mode - <Native>, Configure STAT as - <IDE>, S.M.A.R.T.- <Enable>

When boot, POST code stay at 5A for 10 seconds. Hit F2 go to BIOS and Drive Configuration shows "SATA Port 0: ATPAI DVD A D-ATAPI" (why??). Boot Menu shows "No Hard Disk Drive".

HDD works when connect to IDE slot on mobo - so the problem is not the HDD.

When a SATA drive (WD5000AAKS) connects to SATA Port 0, and the adapter connects to SATA Port 1, the adapter is NOT detected. BIOS Drive Configuration shows "SATA Port 0: WDC WD5000AAKS", "SATA Port 1: Not Installed" and Boot Menu shows only the WD5000AAKS drive.

When only the SATA drive (WD5000AAKS) connects to SATA Port 1 (nothing connects to SATA Port 0), the system boots up with no problem. Hence SATA Port 1 is not defective.

I already have two IDE devices on one IDE cable which connects to the mobo. The mobo has only one IDE slot.

The adapter does not require any driver, and there is no jumper setting on the adapter.

Is the adapter defective, I miss some settings, or simply the adapter won't work with my mobo/BIOS?

Forum Icon Legend

  • UnreadUnread
  • ReadRead
  • Locked threadLocked thread
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  • ModeratorModerator
  • CNET StaffCNET Staff
  • Samsung StaffSamsung Staff
  • Norton Authorized Support TeamNorton Authorized Support Team
  • AVG StaffAVG Staff
  • avast! Staffavast! Staff
  • Webroot Support TeamWebroot Support Team
  • Acer Customer Experience TeamAcer Customer Experience Team
  • Windows Outreach TeamWindows Outreach Team
  • DISH staffDISH staff
  • Dell StaffDell Staff
  • Intel StaffIntel Staff
  • QuestionQuestion
  • Resolved questionResolved question
  • General discussionGeneral discussion
  • TipTip
  • Alert or warningAlert or warning
  • PraisePraise
  • RantRant

You are e-mailing the following post: Post Subject

Your e-mail address is used only to let the recipient know who sent the e-mail and in case of transmission error. Neither your address nor the recipient's address will be used for any other purpose.

Sorry, there was a problem emailing this post. Please try again.

Submit Email Cancel

Thank you. Sent email to

Close

Thank you. Sent email to

Close

You are reporting the following post: Post Subject

If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.

Offensive: Sexually explicit or offensive language

Spam: Advertisements or commercial links

Disruptive posting: Flaming or offending other users

Illegal activities: Promote cracked software, or other illegal content

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Submit Report Cancel

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

You are posting a reply to: Post Subject

The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to the CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to CBS Interactive Site Terms of Use.

You are currently tracking this discussion. Click here to manage your tracked discussions.

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Sorry, there was a problem generating the preview. Please try again.

Duplicate posts are not allowed in the forums. Please edit your post and submit again.

Submit Reply Preview Cancel

Thank you, , your post has been submitted and will appear on our site shortly.

Close