Windows XP forum: XP slow load at startup

by: backlashnz February 28, 2007 8:42 AM PST

Like this

0 people like this thread

Staff pick

XP slow load at startup

by backlashnz - 2/28/07 8:42 AM

we replaced a reliable custom PC 6 mnths ago (p4 2.66,asus board, 1g ram) to gain a little more performance for DVD editing.new system:
p4 3.60 560jES (hyperthreading)
asus p5p800se mobo
2 x 1gb corsair twinx overclocking dimms
2 x 250g wd ide hdd
winfast A180B 64mb agp card
500W PSU
it posts fine,but takes 4 minutes from desktop appearing to fully load (noticably the last icon to appear on the taskbar is the LAN connection),the old pc would be ready to work within 30 seconds of powering on.i've tried booting with all non-essential startup items disabled via msconfig.reconfigured bios several times,using almost every bios version designed for this board,currently using the bios specifically designated for this CPU on this mobo.ram is configured according to mobo specs (its in the right slots).i am aware the agp card is somewhat underpowered,but it did provide reliable quality functionality on the old PC.this was a clean XP home install (same disc used on previous PC) fully updated,hdd's are all ntfs partitions,regularly cleaned up and defragged.the best information i can gather from ASUS forums is that there is a problem with the on board ethernet (intel pro 1000) however there does not seem to be a solid fix or any updated drivers available,the LAN connection does drop in and out at random times sometimes frequently (enough to make me doubt it is an ISP problem) and sometimes not for a week.
are there any further suggestions?should i be disabling the onboard ethernet and installing a standard PCI 10/100 as i have gathered a faulty ethernet port does slow XP load times considerably.i should mention i have had the CPU professionaly tested good and ASUS support seems to be somewhere in the bermuda triangle for the p5p800se.

Forum Icon Legend

  • UnreadUnread
  • ReadRead
  • Locked threadLocked thread
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  • ModeratorModerator
  • CNET StaffCNET Staff
  • Samsung StaffSamsung Staff
  • Norton Authorized Support TeamNorton Authorized Support Team
  • AVG StaffAVG Staff
  • avast! Staffavast! Staff
  • Webroot Support TeamWebroot Support Team
  • Acer Customer Experience TeamAcer Customer Experience Team
  • Windows Outreach TeamWindows Outreach Team
  • DISH staffDISH staff
  • Dell StaffDell Staff
  • Intel StaffIntel Staff
  • QuestionQuestion
  • Resolved questionResolved question
  • General discussionGeneral discussion
  • TipTip
  • Alert or warningAlert or warning
  • PraisePraise
  • RantRant

You are e-mailing the following post: Post Subject

Your e-mail address is used only to let the recipient know who sent the e-mail and in case of transmission error. Neither your address nor the recipient's address will be used for any other purpose.

Sorry, there was a problem emailing this post. Please try again.

Submit Email Cancel

Thank you. Sent email to

Close

Thank you. Sent email to

Close

You are reporting the following post: Post Subject

If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.

Offensive: Sexually explicit or offensive language

Spam: Advertisements or commercial links

Disruptive posting: Flaming or offending other users

Illegal activities: Promote cracked software, or other illegal content

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Submit Report Cancel

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

You are posting a reply to: Post Subject

The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to the CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to CBS Interactive Site Terms of Use.

You are currently tracking this discussion. Click here to manage your tracked discussions.

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Sorry, there was a problem generating the preview. Please try again.

Duplicate posts are not allowed in the forums. Please edit your post and submit again.

Submit Reply Preview Cancel

Thank you, , your post has been submitted and will appear on our site shortly.

Close