Dell forum: Need help with Optiplex GX520 SFF (won't shut down properly)

by: Steven Haninger August 21, 2011 3:29 AM PDT

Like this

0 people like this thread

Staff pick

Need help with Optiplex GX520 SFF (won't shut down properly)

by Steven Haninger - 8/21/11 3:29 AM

I am trying to help with this rig. The issue is that, when trying to shut it down, all appears to go normally but one of two things will happen. It will either restart or the power LED will go amber with the CPU fan running at high speed. If I press and hold the power button, it powers down but restarts. This happens in both safe mode and in normal operation. Here are some system details.

This is a refurbed unit by Joy Systems with both the original product ID sticker and the Joy Systems refurb holographic sticker. Joy Systems seems to be a legitimate operation. There is a Dell service tag attached.

The CPU is a 3.0Gz P4 with 4 megs of RAM. The drive is a 500 gb Seagate SATA. The OS is Win XP Pro 32 bit.

Here's the kicker. This was purchased as a student's PC. The user appears to have upgraded or reinstalled the OS using their student version of XP Pro. I have their copy of this software and it appears to be legit with a PID code. The embedded PID code on the system is that which is on the student version plastic sleeve and not that on either of the unit's stickers.

There is evidence that this is not a clean install by the user though I received it with missing drivers. PTEDIT32 shows a hidden partition and there is a Dell/drivers folder. I was able, using the service tag #, find and install the missing drivers for the chipset, video display and Ethernet controller. But, the shutdown issue is said to have occurred prior to the installation of the student version of XP. This copy was only SP2 and I have upgraded to SP3. I did also download and update to the latest BIOS and set it to defaults.

All works well except that I cannot shut the darned thing down. This is one of the problems the user complained of. I have not suggested they take this up with Joy Systems yet but I may need to. I could probably image the system and see if I could try the factory recovery option but have no media but what might be on the hard drive.

Any ideas about the shutdown problem would be appreciated. Thanks in advance.

Forum Icon Legend

  • UnreadUnread
  • ReadRead
  • Locked threadLocked thread
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  •   
  • ModeratorModerator
  • CNET StaffCNET Staff
  • Samsung StaffSamsung Staff
  • Norton Authorized Support TeamNorton Authorized Support Team
  • AVG StaffAVG Staff
  • avast! Staffavast! Staff
  • Webroot Support TeamWebroot Support Team
  • Acer Customer Experience TeamAcer Customer Experience Team
  • Windows Outreach TeamWindows Outreach Team
  • DISH staffDISH staff
  • Dell StaffDell Staff
  • Intel StaffIntel Staff
  • QuestionQuestion
  • Resolved questionResolved question
  • General discussionGeneral discussion
  • TipTip
  • Alert or warningAlert or warning
  • PraisePraise
  • RantRant

You are e-mailing the following post: Post Subject

Your e-mail address is used only to let the recipient know who sent the e-mail and in case of transmission error. Neither your address nor the recipient's address will be used for any other purpose.

Sorry, there was a problem emailing this post. Please try again.

Submit Email Cancel

Thank you. Sent email to

Close

Thank you. Sent email to

Close

You are reporting the following post: Post Subject

If you believe this post is offensive or violates the CNET Forums' Usage policies, you can report it below (this will not automatically remove the post). Once reported, our moderators will be notified and the post will be reviewed.

Offensive: Sexually explicit or offensive language

Spam: Advertisements or commercial links

Disruptive posting: Flaming or offending other users

Illegal activities: Promote cracked software, or other illegal content

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Submit Report Cancel

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

Your message has been submitted and will be reviewed by our staff. Thank you for helping us maintain CNET's great community.

Close

You are posting a reply to: Post Subject

The posting of advertisements, profanity, or personal attacks is prohibited. Please refer to the CNET Forums policies for details. All submitted content is subject to CBS Interactive Site Terms of Use.

You are currently tracking this discussion. Click here to manage your tracked discussions.

If you're asking for technical help, please be sure to include all your system info, including operating system, model number, and any other specifics related to the problem. Also please exercise your best judgment when posting in the forums--revealing personal information such as your e-mail address, telephone number, and address is not recommended.

Sorry, there was a problem submitting your post. Please try again.

Sorry, there was a problem generating the preview. Please try again.

Duplicate posts are not allowed in the forums. Please edit your post and submit again.

Submit Reply Preview Cancel

Thank you, , your post has been submitted and will appear on our site shortly.

Close